Drożdżowe pierogi z meksykańskim farszem

Drożdżowe pierogi z meksykańskim farszem
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Mam dla Was dzisiaj przepis na pierogi. Ale nie takie tradycyjne, tylko...drożdżowe :) Są może i trochę bardziej czasochłonne, ale warte przyrządzenia. Jest to świetny pomysł na obiad, kolację, czy imprezową przekąskę! Z kubkiem barszczu będą znakomite! :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 torebka suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml letniego mleka
  • 2 łyżki stopionego i ostudzonego masła
  • Farsz:
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ostra mielona papryka
  • olej do podsmażenia
  • Dodatkowo:
  • jajko lub mleko do posmarowania pierogów
  • ulubione suszone zioła

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, letnie mleko, ostudzone masło, cukier, sól i torebkę drożdży. Całość zagniatamy, aż ciasto przestanie lepić się do rąk (można wynająć do tego celu robota :)). Miskę z ciastek przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( na ok. 1 godzinę).

  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek kroimy w plasterki. Podsmażamy razem na oleju, po chwili dodajemy mięso oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Całość doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Fasolę odsączamy z zalewy i dodajemy na ostatnie 2 minuty smażenia mięsa. Farsz odstawiamy do wystudzenia.

  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i ugniatamy kilka razy. Wałkujemy na grubość 3-4 mm i wycinamy koła o średnicy 11-12 cm. Na każde koło nakładamy 3 łyżeczki farszu (na bogato!) i dokładnie zlepiamy brzegi. Pierogi odstawiamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na 20 minut.
    Piekarnik rozgrzewamy do 200ºC.
    Pierogi smarujemy mlekiem (lub jajkiem) i posypujemy ulubionymi ziołami. Pieczemy przez 20 minut.
    Podajemy z ulubionymi sosami (u mnie czosnkowy i paprykowy) i z kubkiem dobrego barszczu :)

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 11 grudnia 2017
Można by chyba powiedzieć, że to pierogi "Chili con carne" ;)

Pyszne danie, trzeba będzie... Czytaj całość »
Można by chyba powiedzieć, że to pierogi "Chili con carne" ;)

Pyszne danie, trzeba będzie wypróbować :)
ugotujiprzetestuj 11 grudnia 2017
Dokładnie tak! :)
Uwielbiam chilli con carne! :)
Nevermore 11 grudnia 2017
Mexicana zawsze jest dobra i trochę pikantności jeszcze nikomu nie zaszkodziło :)
Składniki
  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 torebka suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml letniego mleka
  • 2 łyżki stopionego i ostudzonego masła
  • Farsz:
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ostra mielona papryka
  • olej do podsmażenia
  • Dodatkowo:
  • jajko lub mleko do posmarowania pierogów
  • ulubione suszone zioła
Składniki