Drożdżowe bułeczki z twarożkiem i jagodami

Drożdżowe bułeczki z twarożkiem i jagodami
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: kibi87
Cudowne bułeczki z śmietankowym twarożkiem i jagodami. Nie wysychają dzięki serkowi. Cudownie pyszne !!!!

Składniki

Przygotowanie

  1. Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mleko podgrzać, cukier utrzeć z drożdżami, dodać ciepłe mleko, wymieszać i odstawić (aż zacznie się pienić).

  2. Mąkę przesiać, dodać jajko i żółtko, rozczyn z drożdży, sól. Zacząć wyrabiać ciasto, powoli dodawać masło. Jeśli będzie zbyt klejące podsypać mąką.

  3. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości około 1,5h. W tym czasie serek wymieszać z miodem i cukrem waniliowym.

  4. Po tym ciasto wyjąć i wyrobić jeszcze chwilkę. Rozwałkować na prostokąt 30 x 35 cm (nie większy, bo ciasto będzie zbyt cienkie). Posmarować powierzchnię twarożkiem, posypać jagodami. Całość zwinąć wzdłuż krótszego boku. Pokroić na 12 równych części - ślimaków, które ułożyć powierzchnią ściętą do góry, w odległosci około 1 cm od siebie (na oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce). Odstawić znowu do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 60 minut. Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 30 minut, aż bułeczki będą dobrze wypieczone. Jeszcze ciepłe można polukrować.

Komentarze do przepisu (4)

Annuar 25 lipca 2011
Nigdy nie robiłam takich drożdżówek, ale Twoje wyglądają nieziemsko. Przepis można też "przerobić" na... Czytaj całość »
Nigdy nie robiłam takich drożdżówek, ale Twoje wyglądają nieziemsko. Przepis można też "przerobić" na ciasto, na początek będzie łatwiej ;)
Wiolka81 26 lipca 2011
Pięknie wyglądają!!!Już zabieram się do roboty,napewno będą pyszne!!!!
Madison 13 sierpnia 2011
Powaliło mnie te 29 dkg jagód..:))) Ale wyszły pyszne ! Pozdrawiam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki