Drobiowa galaretka

Drobiowa galaretka
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: BM87
Święta nie zawsze muszą być tłuste. Drobiowa galaretka jest doskonałym pomysłem, by zjeść smacznie i lekko. ;)

Składniki

Przygotowanie

  1. Otrzymany w ten sposób wywar należy przecedzić do pojemnika, który ma zaznaczony wskaźnik pojemności. Dzięki temu łatwiej nam będzie dobrać odpowiednią ilość żelatyny. Po dodaniu żelatyny odstawiamy pojemnik z wywarem do ostudzenia.

  2. Ugotowane warzywa i mięso kroimy w kosteczkę. W szklaneczkach rozkładamy naprzemiennie warzywa i mięso tworząc w ten sposób kolorowe warstwy. Naczynia zalewamy ostudzonym wywarem i odstawiamy do lodówki. Gotowe galaretki ustawiamy na talerzu wyłożonym listkiem sałaty. Doprawiamy do smaku cytryną lub octem.

  3. Smacznego. ;)

Komentarze do przepisu (3)

Konto usunięte 20 grudnia 2012
Uwielbiam taką galaretkę i nie tylko od święta - to bardzo pyszne,zdrowe i nieskomplikowane jedzonko.
kuchareczki 20 grudnia 2012
A jak ją wyjąć ze szklanki, żeby ładnie wyszła ?
BM87 20 grudnia 2012
Mój sposób na wyjęcie - bez uszczerbku - galarety z formy to natłuszczenie jej uprzednio oliwą lub olejem przed... Czytaj całość »
Mój sposób na wyjęcie - bez uszczerbku - galarety z formy to natłuszczenie jej uprzednio oliwą lub olejem przed wlaniem żelatynowego wywaru. :)
Składniki
Składniki