Drobiowa galareta z warzywami

Drobiowa galareta z warzywami
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Drobiowa galareta z warzywami

Składniki

  • Nóżki z kurczaka 4 sztuki
  • Marchew 3 małe
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie 3 kulki
  • Seler ćwiartka
  • Por mały kawałek
  • Sól Żelatyna 4 łyżki
  • Groszek konserwowy 1/3 puszki
  • Jajko ugotowane na twardo 2
  • Natka Pietuszki 2 gałązki

Przygotowanie

  1. Do garnka przełożyć nogi z kurczaka, marchew, por, seler, liść laurowy, ziele, sól. Wlewamy wodę tylko do przykrycia składników. Gotujemy całość do czasu, aż mięso będzie bardzo miękkie ok. 2 godziny.


    Gdy mięso będzie miękkie przecedzamy wywar. Mięso obieramy ze skóry i rozdrabniamy na mniejsze kawałki, marchewkę kroimy w kostkę. Odmierzamy 700 ml wywaru i dodajemy 4 łyżki żelatyny. Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. (Jeśli chcemy zrobić więcej galaretek to na 1l wywaru przypada ok. 6 łyżek żelatyny).


    Do kubeczków wkładamy przygotowane składniki: mięso, plasterek jajka, groszek, marchew, natkę pietruszki. Zalewamy przygotowanym wywarem. Wkładamy do lodówki do stężenia. Smacznego!

Komentarze do przepisu (3)

Dariusz-D 27 listopada 2020
Wspaniale galaretki.
Z golonki tez bylyby dobre.

Pozdrawiam serdecznie:-)
KulinarnaChwila 27 listopada 2020
Pyszotka;)
ewka16 27 listopada 2020
niezawodna :)
Składniki
  • Nóżki z kurczaka 4 sztuki
  • Marchew 3 małe
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie 3 kulki
  • Seler ćwiartka
  • Por mały kawałek
  • Sól Żelatyna 4 łyżki
  • Groszek konserwowy 1/3 puszki
  • Jajko ugotowane na twardo 2
  • Natka Pietuszki 2 gałązki
Składniki