Drobiowa galareta

Drobiowa galareta
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Drobiowa galareta zrobiona z czterech dużych ćwiartek z kurczaka.

Składniki

  • ćwiartki kurczaka 4 szt.
  • woda 2,5 litra
  • sól do smaku
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka (lub 1 kostka rosołowa kupna)
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • suszony czosnek 1 łyżeczka
  • ziele angielskie 15 ziaren
  • liście laurowe 4 listki
  • żelatyna 70 g
  • Cytryna
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. W 2,5 litrach osolonej wody z domową pastą rosołową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotujemy oczyszczone, wymyte ćwiartki kurczaka około 30 minut. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmujemy na talerz, studzimy i oddzielamy mięso od kości. Przygotowujemy pojemniki do zrobienia w nich galarety. Pojemniki wyparzamy gorącą wodą. Do pojemników wkładamy pokrojone kawałki mięsa. Wywar z gotowania doprawiamy przyprawami, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści, wywaru z żelatyną nie gotujemy. Gorącym wywarem zalewamy mięso w pojemnikach. Zalane pojemniki studzimy, zamykamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin aż stężeje galareta. Galaretę podajemy z plasterkiem cytryny, dekorujemy natką pietruszki.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 17 sierpnia
Super :)
Składniki
  • ćwiartki kurczaka 4 szt.
  • woda 2,5 litra
  • sól do smaku
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka (lub 1 kostka rosołowa kupna)
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • suszony czosnek 1 łyżeczka
  • ziele angielskie 15 ziaren
  • liście laurowe 4 listki
  • żelatyna 70 g
  • Cytryna
  • natka pietruszki
Składniki