Doskonałe tapas - polędwiczki z figami

Doskonałe  tapas - polędwiczki z figami
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: konhambos
Jesli myslimy o hiszpanskiej kuchni, jedna z pierwszych rzeczy, która nam sie nasuwa sa tapas. Z ogromnej ilosci tapas wybralam bardzo proste, których przygotowanie trwa jednak stosunkowo dlugo, ale tylko dlatego, ze mieso jest marynowane cala noc, lecz dzieki takiej naturalnej marynacie, mieso po kilku godzinach nabiera niepowtarzalnego smaku. Kazdy kawalek miesa, serwowany na swiezej podsmazonej buleczce razem z figami, jest doskonala przekaska na kazda okazje.

Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g polędwicy wieprzowej
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 8 suszonych fig
  • 8 kromek bagietki

Przygotowanie

  1. Czosnek obrac i pokroic na polówki.
    Odciac wszystkie tluste czesci poledwicy i pokroic ja na 8 czesci o grubosci ok. 4 cm.
    Kazda czesc lekko splaszczyc reka i wysmarowac polówka czosnku, posypac sola i pieprzem, a nastepnie posmarowac lyzka oliwy z oliwek. Wstawic do lodówki na noc.
    Nastepnego dnia smazyc na oliwie z olejem ok. 4 minuty z kazdej strony, tylko raz przekrecajac.
    Figi lekko splaszczyc i smazyc przez chwile razem z kromkami bulki w tym samym tluszczu.

  2. Kazda kromke bulki wylozyc figami i poledwiczka i natychmiast podawac.

Komentarze do przepisu (22)

fafiatko 20 sierpnia 2018
Pyszne! do tego uwielbiam Twoje prezentacje!
basiliana 21 sierpnia 2018
Bardzo apetycznie wyglądają, szczególnie ta kruchutka polędwica.
bryssska 21 sierpnia 2018
Fantastyczne danie, pycha ;-d
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g polędwicy wieprzowej
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 8 suszonych fig
  • 8 kromek bagietki
Składniki