Dorsz po lwowsku

Dorsz po lwowsku
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
O:)

Składniki

  • 800 g filetów z dorsza
  • 1/2 średniej bułki namoczonej w mleku
  • 100 g cebuli
  • 100 g suszonych śliwek
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • włoszczyzna
  • sól ,pieprz

Przygotowanie

  1. Dorsza ,cebule oraz bułkę przepuściłem przez maszynkę do mielenia mięsa 2 razy. Doprawiłem do smaku solą oraz pieprzem ,wymieszałem ,uformowałem pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.

    Włoszczyznę obrałem ,przygotowałem bulion warzywny.

    Do przygotowanego ,wrzącego bulionu (już bez warzyw) ostrożnie włożyłem pulpety i gotowałem na małym ogniu około 30 min.

    W tym czasie zrobiłem sos:

    Śliwki namoczyłem w winie rozcieńczonym odrobiną wody. Ugotowałem i przetarłem przez sitko. Połączyłem przecier z majonezem.

    Ostudzone pulpety zalałem sosem.

Komentarze do przepisu (9)

figg 08 marca 2014
No Panie ładny kto widział o tej porze takie przepisy wrzucać:-))) Ja uznaje tylko dorsza i tuńczyka no czasami... Czytaj całość »
No Panie ładny kto widział o tej porze takie przepisy wrzucać:-))) Ja uznaje tylko dorsza i tuńczyka no czasami śledzika:-)Zabieram ze soba przepis bo jest intrygujący:-))
Konto usunięte 08 marca 2014
z tym sosem muszą być pyszne:)
bobara 08 marca 2014
smak mego dzieciństwa, ale u mnie to klopsy z dorsza z kaszub :) z tą różnicą że w sosie chrzanowym,... Czytaj całość »
smak mego dzieciństwa, ale u mnie to klopsy z dorsza z kaszub :) z tą różnicą że w sosie chrzanowym, zdecydowanie zaostrza smak :)
jak to mówia na kaszubach pomuchel(dorsz) to tradycyjna obok sledzia ryba kaszub :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 800 g filetów z dorsza
  • 1/2 średniej bułki namoczonej w mleku
  • 100 g cebuli
  • 100 g suszonych śliwek
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • włoszczyzna
  • sól ,pieprz
Składniki