Domowy smażony ser

Domowy smażony ser
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: youna
łatwy sposób na swojski ser smażony, alternatywa dla kupnego, którego nie da się porządnie rozsmarować na kanapce:)

Składniki

  • ser biały, półtłusty-, 2 kostki
  • soda oczyszczona-, 1 łyżeczka
  • sól-, 1 łyżeczka
  • jajko-, 1 sztuka
  • MARGARYNA LUB MASŁO, niecałe pół kostki
  • kminek lub koperek

Przygotowanie

  1. ser biały kruszymy do miski i mieszamy z sodą i solą

  2. odstawiamy w ciepłe miejsce aż składniki się przegryzą a ser nabierze kleistej konsystencji i szklistego koloru (grudki białego sera powinny zniknąć)

  3. na garnku stawiamy miskę, najlepiej aluminiową (kąpiel wodna) i roztapiamy masło

  4. do roztopionego masła dodajemy ser i smażymy aż ser się rozpuści i połaćzy z masłem (konsystencja gęstego ciasta naleśnikowego), dodajemy roztrzepane jajko i smażymy z 5 minut często mieszając

  5. dodajemy kminek lub koperek, ale równie smaczny jest czysty (ja osobiście robie bez niczego), zdejmujemy ser z kąpieli wodnej i wlewamy do miski, zostawiamy do ostygnięcia SMACZNEGO

Komentarze do przepisu (4)

mimi619 25 sierpnia 2010
To jest chyba ser topiony zwykły. Na pewno zrobię. super przepis ;) Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;D
youna 26 sierpnia 2010
można go i nazwać topionym:) ale ten przepis jest przekazywany u nas z pokolenia na pokolenie i zawsze było... Czytaj całość »
można go i nazwać topionym:) ale ten przepis jest przekazywany u nas z pokolenia na pokolenie i zawsze było smażony:)
bobara 26 sierpnia 2010
zerknij w moje przepisy a znajdziesz z dodatkami podobny...zapewniam ze pycha
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ser biały, półtłusty-, 2 kostki
  • soda oczyszczona-, 1 łyżeczka
  • sól-, 1 łyżeczka
  • jajko-, 1 sztuka
  • MARGARYNA LUB MASŁO, niecałe pół kostki
  • kminek lub koperek
Składniki