Domowy serek topiony o dowolnych smakach:

Domowy serek topiony o dowolnych smakach:
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: helenapon
Lubię od czasu do czasu poeksperymentować w kuchni i stworzyć coś innego. Usmażony serek dzielę na kilka części i do każdego dodaję inne dodatki jak paprykę, czosnek, kminek itp.

Składniki

  • 1 kg tłustego twarogu (najlepiej prosto od gospodarza)
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 2 łyżki masła
  • Dodatkowo:
  • kminek. papryka, czosnek, szczypiorek

Przygotowanie



  1. Ser przełożyć do plastikowej miski, pokruszyć go dokładnie, posypać solą i sodą.
    Wymieszać drewnianą łyżką. Miskę nakryć ściereczką i odstawić na dwa dni by ser "dojrzał".
    Na powierzchni pojawi się warstwa jakby delikatnej pleśni. I o to nam, chodzi.
    Na patelni roztopić masło i przełożyć ser.
    Zmniejszyć ogień i smażyć ser około 40 minut cały czas mieszając aż masa zacznie przypominać serek topiony. Można go podzielić na trzy części dodać do niego nasze ulubione przyprawy np. paprykę, czosnek, kminek, pieprz czy chrzan.
    Ilość i rodzaj dodatków zależy od naszych upodobań smakowych.
    Przelać do mniejszych naczyń i odstawić do lodówki by serek stężał.

    Można też smażyć tak samo świeży ser, nie dodając sody ale zajmie nam to o wiele więcej czasu.

Komentarze do przepisu (6)

Maudie 22 maja 2019
Coś pysznego :)
Docherro 22 maja 2019
Wspaniałości,uwielbiam z kminkiem tylko u mnie ser dojrzewa bez sody...:)
pelen_brzuszek 22 maja 2019
ciekawie, ciekawie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg tłustego twarogu (najlepiej prosto od gospodarza)
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 2 łyżki masła
  • Dodatkowo:
  • kminek. papryka, czosnek, szczypiorek
Składniki