Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, tym razem z grzybami leśnymi pasztet domowej roboty. Szybki, prosty w przygotowaniu, a za razem bardzo smaczny. Polecam na świąteczny stół i nie tylko. Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej babci. Nie byłabym sobą gdybym nie wypróbowała przepisu.
foremki aluminiowe, garnek, maszynka do mielenia mięsa, miska, nóż,
To chyba najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe z serem. Można je...
Odsłon: 166
Przepis dnia
Kotlety jajeczne to smaczna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych i pom...
Odsłon: 374
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 479
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 229
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1747
To chyba najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe z serem. Można je...
Odsłon: 166
Przepis dnia
Kotlety jajeczne to smaczna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych i pom...
Odsłon: 374
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 479
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 229
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1747
Składniki
Mięso myjemy, następnie zalewamy wrzącą wodą , dodajemy cebulę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Przykrywamy i gotujemy do miękkości na wolnym ogniu. Wątróbkę drobiową oczyścić, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, a następnie włożyć do garnka z mięsem na 15 minut przed końcem gotowania. Mięso wyjąć z garnka i odstawić do wystudzenia. Cebulę wyjąć , a do sosu włożyć bułkę w celu namoczenia. Grzyby po odmrożeniu podsmażyć z pokrojoną cebulką na łyżce smalcu. Wystudzone mięso, bułkę i podsmażone grzyby przepuścić przez maszynkę do mięsa dwa razy. Do masy wbić jajka, dodać przyprawy , wszystko starannie wymieszać. W razie gdyby masa była zbyt gęsta, zbita dolać sosu z gotowania mięsa. Wyrobioną masę nałożyć do 3/4 wysokości wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Zapiekać w dobrze nagrzanym piekarniku do czasu, aż pasztet się ładnie zarumieni, (u mnie około 60 minut). Po wystudzeniu pasztet wyjąć z foremek, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki. Podawać ze świeżym pieczywem.
Pasztet po upieczeniu.