Domowy pasztet

Domowy pasztet
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: nero78
Nie ma jak domowa kuchnia :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Gotujemy bulion (ok.1,5 l) z mięsa i warzyw i przypraw (do bulionu narazie nie dajemy wątróbki). Jak mięso i warzywa będą miękkie wyciągamy je na talerz. Przecedzamy bulion, czekamy jak przestygnie, do ciepłego wkładamy wątróbkę i czekamy aż się wątróbka zetnie. Wyciągamy. W bulionie namaczamy bułkę. Mięso, warzywa i bułkę przpuszczamy przez maszynkę o małych oczkach. Całośc dokłanie mieszamy, dodajemy jajka, doprawiamy gałką muszkatałową, zalewamy bulionem, mieszamy i dopiero doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem wedle uznania. Farsz będzie miał dosyc, rzadką konsystencję. Jeżeli będzie za bardzo płynna, proszę dodac jako zagęstniacza bułkę tartą (farsz ma byc luźny). Z podanych proporcji wychodzą 3 blaszki aluminiowe. Piec 60 min, w temperaturze 180 st. C. Podawac z sosem chrzanowym, czosnkowym lub tatarskim. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (4)

camellia 22 grudnia 2010
ola,ola ....jakie pysznosci,ja tez uwielbiam domowa kuchnie mojej mamusi,ta jej kielbaska ,palce lizac...mam... Czytaj całość »
ola,ola ....jakie pysznosci,ja tez uwielbiam domowa kuchnie mojej mamusi,ta jej kielbaska ,palce lizac...mam nadzieje,ze goscie beda zachwyceni i podasz je tak smacznie, jak wygladaja ...te Twoje paszteciki
taura 22 grudnia 2010
Robię bardzo podobne pasztety. Podoba mi się twój pomysł ścianania wątróbki w bulionie i namoczenia w nim... Czytaj całość »
Robię bardzo podobne pasztety. Podoba mi się twój pomysł ścianania wątróbki w bulionie i namoczenia w nim bułki. Twój pasztet z pewnością jest pyszny!
szynszylka 27 grudnia 2010
palce lizać - do masy można dodać poszatkowane w cienkie paski śliwki kalifornijskie Polecam :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki