Domowy pasztet

Przepis dnia 2010-05-11
Domowy pasztet
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Jagoda50
Pasztet przygotowałam na podstawie przepisu z kuchni polskiej.Zmieniłam go troszkę.Do pasztetu dodałam mięso wieprzowe i drobiowe.Bardzo smaczny.

Składniki

  • mięso wieprzowe, 70 dkg
  • mięso drobiowe (udziec indyczy), 70 dkg
  • wątróbka drobiowa, 20 dkg
  • gotowany boczek, 25 dkg
  • bułka, 1
  • jajka, 2
  • sól,pieprz, do smaku
  • majeranek, 2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa, 1-3 łyżeczki
  • warzywa jak do rosołu, porcja
  • cebula, 1

Przygotowanie

  1. mięso i boczek ugotować razem z jarzynami

  2. na patelni rozgrzac olej i podsmazyć cebulę,dodac wątróbkę i smażyc wszystko jeszcze 5 minut,odstawić

  3. mięso,boczek,wątróbkę z cebulę,jarzyny zemleć 2 razy,namoczyc bułkę,odsączyc i równiez zemleć

  4. dodać jajka i przyprawy,wszystko dokładnie wymieszać

  5. tak przygotowaną masę włożyć do blaszki (keksówki)wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułk ą

  6. piec 70 minut

Komentarze do przepisu (22)

Mole3 09 maja 2010
Hmm, mój Syn-mięsożerca będzie zachwycony. :) Dziękuję za przepis.
Gruba-dynia 09 maja 2010
Jak zwykle- prosto do ulubionych.
Jutro próba generalna. Pozdrawiam :-)
renka 10 maja 2010
Bardzo apetyczny domowy pasztecik - spróbuję zrobić ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mięso wieprzowe, 70 dkg
  • mięso drobiowe (udziec indyczy), 70 dkg
  • wątróbka drobiowa, 20 dkg
  • gotowany boczek, 25 dkg
  • bułka, 1
  • jajka, 2
  • sól,pieprz, do smaku
  • majeranek, 2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa, 1-3 łyżeczki
  • warzywa jak do rosołu, porcja
  • cebula, 1
Składniki