DOMOWE ZAPIEKANKI

DOMOWE ZAPIEKANKI
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: mar10iola
Naprawdę PYSZNE, PROSTE i SZYBKIE w wykonaniu, TANIE domowe zapiekanki. Wiesz co jesz!

Składniki

Przygotowanie

  1. Pieczarki myjemy, trzemy je na grubej tarce; dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę i smażymy na oliwie z oliwek. ( ok. 7 min.)

  2. Przekrawamy bułki wzdłuż na pół, smarujemy je małą ilością ketchupu. Kroimy pomidory, szczypiorek, szynkę na małe kawałeczki. Następnie trzemy ser na grubej tarce.

  3. Nakładamy na rozcięte pieczywo kolejno: 1) odrobinkę żółtego sera, 2) pieczarki, 3), szynka 4) pomidor, 5) kukurydza,.6) ser.

  4. pieczemy w piekarniku przez ok.10 - 12 min. w temperaturze 200*C.

  5. SOS CZOSNKOWY: mieszamy majonez z 1 łyżką ketchupu i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszamy do połączenia składników.

  6. Wyciągamy z piekarnika zapiekanki, polewamy je sosem czosnkowym i ketchupem i posypujemy szczypiorkiem.

  7. (zamiast szynki można dodać pierś kurczaka pokrojoną w kostkę i usmażoną w przyprawie KEBAB - GYROS )

  8. SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (12)

oliwia_winna 01 lipca 2010
zatkało mnie...
antena28 01 lipca 2010
Fajny przepis.Domowe zapiekanki są najlepsze!!!
Konto usunięte 01 lipca 2010
oliwię-winna zatkała własna złośliwość i arogancja z pewnością!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki