Domowe wiosenno- letnie hamburgery

Domowe wiosenno- letnie hamburgery
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Świeże, smażone mięsko wieprzowe, choć może też być drobiowe. Suróweczki, świeże warzywa.

Składniki

  • Hamburgery: mięso mielone (u mnie wpieprzowe, łopatka) 1/2 kg, cebula 2 szt, żółtko 1 szt, sól, pieprz, smalec 1 łyżeczka
  • pomidory 3 szt
  • ogórek świeży 1 szt
  • cebula 2 szt ( u mnie czerwona)
  • bułki typu kajzerka (u mnie z ziarnami) 12 szt
  • sałata masłowa 1 szt
  • musztarda, ketchup
  • surówka do hamburgerów: https://smaker.pl/przepis-surowka-do-hamburgerow,107194.htm
  • dip jogurtowy z rzodkiewką: https://smaker.pl/przepis-dip-jogurtowy-z-rzodkiewka,107265.html
  • olej do smażenia 4 łyżki

Przygotowanie

  1. Pomidory pokroić na kawałki. Ogórka obrać, pokroić w plasterki, posolić, odstawić na chwilę. Gdy ogórek puści wodę, należy ją odcisnąć, ogórka dodać do pomidorów, wymieszać. Cebulę pokroić w piórka, sparzyć gotującą wodą. Liście sałaty umyć pod zimną, bieżącą wodą.

    Hamburgery: Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu. Przestudzić, wymieszać z mięsem mielonym, doprawić solą i pieprzem. Dodać żółtko i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Z mięsa uformować okrągłe kotleciki, smażyć je na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony.

  2. W czasie smażenia hamburgerów przygotowujemy bułeczki. Należy je przekroić i podgrzać np. w piekarniku. Następnie bułki smarujemy musztardą, nakładamy zieloną sałatę. Jeżeli mięso jest już gotowe, do każdej bułki wkładamy jednego kotlecika. Całość uzupełniamy warzywami, surówką do hamburgerów, sosami, ketchupem. Nakładamy czapeczkę, czyli górę bułeczki.








  3. Smacznego.


  4. Uwaga: Z podanych proporcji wyszło mi 12 hamburgerów

Komentarze do przepisu (2)

lidka5x5 09 czerwca 2014
Też na dniach robiłam hamburgery, domowe mają to do siebie, że nie można za bardzo otworzyć buzi do nich, tyle... Czytaj całość »
Też na dniach robiłam hamburgery, domowe mają to do siebie, że nie można za bardzo otworzyć buzi do nich, tyle dodatków tam wkładamy.Ale za to później oblizujemy palce.
asiella88 09 czerwca 2014
mniaaam do tego ta bułeczka z dynią pychaa
Składniki
  • Hamburgery: mięso mielone (u mnie wpieprzowe, łopatka) 1/2 kg, cebula 2 szt, żółtko 1 szt, sól, pieprz, smalec 1 łyżeczka
  • pomidory 3 szt
  • ogórek świeży 1 szt
  • cebula 2 szt ( u mnie czerwona)
  • bułki typu kajzerka (u mnie z ziarnami) 12 szt
  • sałata masłowa 1 szt
  • musztarda, ketchup
  • surówka do hamburgerów: https://smaker.pl/przepis-surowka-do-hamburgerow,107194.htm
  • dip jogurtowy z rzodkiewką: https://smaker.pl/przepis-dip-jogurtowy-z-rzodkiewka,107265.html
  • olej do smażenia 4 łyżki
Składniki