Domowe wędliny - baleron parzony

Domowe wędliny - baleron parzony
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Wiech_K
Znowu mięsko? Ano mięsko, zima jest, trzeba jeść konkretnie. A kanapka z takim domowym baleronem to za niezły lunch wystarczy. Bez chemii, oczywiście! Z kilograma (około) karkówki - (około) 80 dag pysznego baleronu. Jak chce UE - bez wędzenia, parzony!

Składniki

  • ok. kilograma karkówki
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka brązowego cukru
  • łyżeczka granulowanego czosnku
  • ok. pół litra wywaru warzywnego lub z kości (zwierzęcych, nie kostek rosołowych!)

Przygotowanie

  1. Umyte i dokładnie osuszone mięso natrzyj przyprawami i dokładnie je wmasuj.

  2. Zawiń ciasno w folię i schowaj na dwa dni do lodówki.
    Na zdjęciu - z przyrodnim bratem - baleronem pieczonym.

  3. Po dwóch dniach (minimum) przekładamy mięso do szklanego lub ceramicznego naczynia, zalewamy rosołem, przykrywamy i wkładamy na powrót do lodówki.

  4. Znowu nie mniej niż dwa dni, ale tym razem zaglądamy tam częściej - co kilka godzin mięso trzeba przewrócić.

  5. Kiedy ślinotok będzie już na tyle duży, że nie da się wytrzymać - wyjmij mięsko z zalewy, osusz i zwiąż ciasno sznurkiem (lub włóż do siatki).
    Zagotuj w garnku wodę - to nie może być wrzątek, woda musi mieć ok. 80 stopni - włóż mięso i trzymaj w tej temperaturze ok. godziny.
    Zestaw z ognia i pozwól, aby baleron ostygł w zalewie - będzie bardziej soczysty.

  6. Taka kanapka wynagrodzi Ci wszelkie niedogodności związane z długim procesem przygotowywania.
    P.S.
    Wywaru nie wylewaj - będzie z niego pyszny żurek!

Komentarze do przepisu (18)

etui 05 lutego 2014
Bardzo konkretna rzecz..Mam nadzieję, że smakuje, jak wygląda..Naprawdę ma taki kolor?
Wiech_K 05 lutego 2014
100%!
joanna78 05 lutego 2014
Poezja ja chcę do tego domowy pieczony chlebek i ogórki własne z ogrodu, ukiszone w słoikach. Mogę jeść cały... Czytaj całość »
Poezja ja chcę do tego domowy pieczony chlebek i ogórki własne z ogrodu, ukiszone w słoikach. Mogę jeść cały dzień tylko to. ;-D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ok. kilograma karkówki
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka brązowego cukru
  • łyżeczka granulowanego czosnku
  • ok. pół litra wywaru warzywnego lub z kości (zwierzęcych, nie kostek rosołowych!)
Składniki