Domowe wędliny

Domowe wędliny
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Jagoda50
Kilka razy w roku przygotowuję takie domowe wędliny,sa bardzo smaczne.

Składniki

  • surowy boczek 2kg
  • surowy schab bez kości 2 kg
  • karkówka 2 kg
  • sól gruboziarnista 6 łyżek
  • sól peklowana 2 łyżki
  • kolendra zmielona 1 łyżka
  • majeranek 2 łyżki
  • czosnek 5 ząbków
  • mielony pieprz 1 łyzka
  • liście laurowe 3-4 pokruszone
  • ziele angielskie zmielone 1 mała łyżeczka
  • jałowiec kilka ziaren

Przygotowanie

  1. Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać,natrzeć nimi mięso.

  2. Mięso ściśle ułożyć w garnku,najlepiej kamiennym i odstawić na 7-8 dni,codziennie przewracając.Garnek przykryć.mięso można zalać przegotowaną wodą z przyprawami ale ja tego nie robię poniewaz posolone mięso puści swoje soki.

  3. Po tym czasie mięso osuszyć,zawinąć gazą włożyć do siatki i wędzić 8-9 godzin.

Komentarze do przepisu (9)

mufinka 12 kwietnia 2014
Wspaniałe, aromatyczne i PRAWDZIWE wędliny. Pyszności! :)
Konto usunięte 12 kwietnia 2014
Takie wędliny to prawdziwa rozkosz dla każdego!
Duży kciuk!
luna76 12 kwietnia 2014
Najlepsze!!!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • surowy boczek 2kg
  • surowy schab bez kości 2 kg
  • karkówka 2 kg
  • sól gruboziarnista 6 łyżek
  • sól peklowana 2 łyżki
  • kolendra zmielona 1 łyżka
  • majeranek 2 łyżki
  • czosnek 5 ząbków
  • mielony pieprz 1 łyzka
  • liście laurowe 3-4 pokruszone
  • ziele angielskie zmielone 1 mała łyżeczka
  • jałowiec kilka ziaren
Składniki