domowe sushi

Przepis dnia 2013-06-23
domowe sushi
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: marynka89
W sklepie promocja na składniki do sushi więc i ja się skusiłam żeby pobawić się smakami domowników. w efekcie nie wyszło tak tanio jak zapewniały gazetki reklamowe ale na pewno ciekawe danie.

Składniki

  • nori, 1
  • ryż do sushi, 1
  • imbir do sushi, 1
  • wasabi, 1
  • marchewka, 1
  • ogórek, 1
  • łosoś plastry, 2

Przygotowanie

  1. Ryż myjemy staranie kilkaktronie zmieniając wodę. Odstawiamy na około 30min po tym czasie gotujemy na wolnym ogniu około 10-15min. do czasu aż się zagotuje potem skręcamy i gotujemy jeszcze kilka minut. Uwaga trzeba mieszać by się nie przypalał. Doprawiamy solą i cukrem.

  2. NA macie bambusowej układamy listek nori i smarujemy 2/3 ryżem później układamy swoje wybrane dodatki i zawijamy, tak z każdym rulonem, później kroimy je na kawałki 4-5 z jednego rulonu.

Komentarze do przepisu (7)

dominikaorland 05 października 2011
Tez robie sushi w domu i musze powiedziec ze takie najbardziej smakuje
Hanyska 05 października 2011
w swojej kuchni przygotowuje raczej tradycyjne śląskie dania, ale na takie bym się z chęcią wprosiła!
KingMazur 05 października 2011
Super! Pięknie wygląda:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • nori, 1
  • ryż do sushi, 1
  • imbir do sushi, 1
  • wasabi, 1
  • marchewka, 1
  • ogórek, 1
  • łosoś plastry, 2
Składniki