Domowe sushi

Domowe sushi
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Domowe sushi to popularne danie kuchni japońskiej, w mojej wersji nieco spolszczone z dodatkiem wędzonego łososia, ogórka i papryki. To naprawdę bardzo łatwa, szybka i co najważniejsze smakowita potrawa, przygotowana w domowych warunkach jest o wiele tańsza niż ta spożywana w restauracjach sushi. Zapraszam do wypróbowania przepisu i stworzenia swojej własnej wersji sushi.

Składniki

  • 1 szklanka suchego ryżu do sushi + 3 łyżki zaprawy do sushi
  • płaty nori ( 3 sztuki )
  • 150 g wędzonych plastrów łososia
  • 100 g serka śmietankowego kanapkowego
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • opcjonalnie 1/2 dojrzałego awokado, 3-4 sztuki paluszków surimi
  • sos sojowy jasny
  • pasta wasabi
  • dodatkowo mata bambusowa, folia spożywcza, miseczka z wodą oraz ostry nóż

Przygotowanie

  1. Przygotowanie sushi zaczynamy od ugotowania ryżu, który jest podstawą sushi – ryż należy dokładnie wypłukać, ugotować, przyprawić i wystudzić.

  2. Następnie przygotowujemy składniki do sushi. Czerwoną paprykę, obrane awokado, łososia oraz paluszki surimi kroimy w paski, ogórka razem ze skórką kroimy w cienkie paseczki ( używamy tylko zewnetrznej części ogórka, środek nie będzie nam potrzebny ).

    Przygotowujemy matę bambusową którą można ją owinąć folią spożywczą oraz miseczkę z wodą do maczania palców.

    Na macie kładziemy arkusz nori błyszczącą stroną do dołu, następnie na matowej stronie, zwilżonymi dłońmi, równomiernie i delikatnie rozprowadzamy ryż, pozostawiając u góry 2 cm marginesu.

  3. Na warstwie ryżu, na środku rozsmarowujemy palcem odrobinę pasty wasabi oraz 2-3 łyżeczki serka śmietankowego ( oczywiście nie jest to konieczne, można pominąć ten krok ). Na serku umieszczamy pokrojone składniki paski papryki, ogórka, łososia lub pokrojone paluszki surimi i awokado w dowolnej konfiguracji. Następnie zawijamy rolkę, w kierunku od dołu do środka, naciskając ja lekko po obu stronach, na końcu zwilżamy palcem fragment nori bez ryżu i dokładnie sklejamy rolkę.

    Tak przygotowane sushi przekrawamy ostrym nożem na 6- 8 równych części. Gotowe sushi podajemy z sosem sojowym i pastą wasabi.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 25 maja
Pyszności :)
Składniki
  • 1 szklanka suchego ryżu do sushi + 3 łyżki zaprawy do sushi
  • płaty nori ( 3 sztuki )
  • 150 g wędzonych plastrów łososia
  • 100 g serka śmietankowego kanapkowego
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • opcjonalnie 1/2 dojrzałego awokado, 3-4 sztuki paluszków surimi
  • sos sojowy jasny
  • pasta wasabi
  • dodatkowo mata bambusowa, folia spożywcza, miseczka z wodą oraz ostry nóż
Składniki