Domowe podpłomyki w 15 minut!

Domowe podpłomyki w 15 minut!
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Pyszna i prosta przekąska, która może zastąpić chipsy :) Możemy je zajadać również z sosami czy dipami. Są delikatne, puszyste i chrupiące.

Składniki

  • szklanka mąki
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 1/5 szklanki gorącej wody

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy szklankę mąki, dodajemy olej, oliwę, szczyptę soli. Następnie dolewamy wodę.

  2. Zarabiamy na gładkie ciasto - jak na pierogi. Dzielimy nożem na kilka części, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 5 minut.

  3. Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy po 1 kawałku ciasta na grubość ok 2 mm. Kroimy w paski.

  4. Rozgrzewamy suchą patelnię i układamy na niej po kilka paseczków ciasta. Czekamy, aż na cieście pojawią się pęcherzyki powietrza i przekładamy na drugą stronę. Gdy ciasto będzie zarumienione z obu stron, zdejmujemy je z patelni.

  5. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (1)

Dolcevita-in-my-kitchen 12 marca 2018
Bardzo lubie takie podplomyki, moja mama czesto robi, jak zostanie ciasto na pierogi, pycha :-)
Składniki
  • szklanka mąki
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 1/5 szklanki gorącej wody
Składniki