Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odtworzony smak z dzieciństwa hamburgera podawanego w pobliskim barze.
Polecam.
Odsłon: 422
Szybka i smaczna
Odsłon: 14850
Polecam.
Odsłon: 422
Szybka i smaczna
Odsłon: 14850
Składniki
Najpierw przygotowujemy kotlety. Mięso mielone doprawić solą, pieprzem + przyprawy według własnego uznania (gyros, przyprawa do mielonego, zioła prowansalskie, nać pietruszki).
Pokroić drobno cebulę i dodać do masy mięsnej. Całość dokładnie wymieszać (najlepiej wszystko przemielić maszynką do mielenia). Następnie dodać trochę musztardy, jajko i bułkę tartą żeby kotlet się tak nie rozlatywał.
Gotową masę uformować w kotlety i usmażyć na rozgrzanym oleju albo upiec w piekarniku. Można jeszcze po wierzchu lekko posypać przyprawą do grilla.
Mając już gotowe kotlety możemy poskładać naszego hamburgera w całość. Bułkę rozkroić na pół i podgrzać w mikrofali (jeśli kotlety był w lodówce to podgrzać je razem z bułką). Pokroić ogórki i pomidora w plastry, pomidora doprawić solą i pieprzem.
Układamy po kolei warstwami najpierw sałatę na nią czerwoną kapustę i trochę kukurydzy. Potem warstwa sosu (sos wedle uznania ja lubię czosnkowy mieszany z pomidorowym), potem ogórki konserwowe, kotlet, pomidor i znowu warstwa sosu. Następnie kukurydza, cebulka prażona, przykryć kolejnym liściem sałaty, w końcu zakryć bułką i ścisnąć lekko całość. Można jeszcze nałożyć sosu na brzegu i podsypać prażoną cebulką.
Nasz hamburger ma w sobie dużo składników i może się rozlatywać więc najlepiej owinąć go w jakiś papier śniadaniowy.