Domowe chipsy

Domowe chipsy
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: nikola2005
Ulubiona przekąska dzieci ;)

Składniki

  • 4-5 ziemniaków
  • olej do smażenia
  • przyprawy: sól, papryka, przyprawa do grzanek złocistych Kamis

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i pokroić na jak najcieńsze plastry, najlepiej robi się obieraczką do warzyw.
    Zalać zimną wodą i tak kilka razy żeby wypłukać nadmiar skrobi.

  2. Plastry ziemniaków wykładamy na chwilę na durszlak aby odsączyć nadmiar wody, następnie układamy na ściereczce kuchennej plaster po plasterku można przykryć kolejną ściereczką i pozostawiamy na około 15min.

    Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
    Gotowe chipsy wyjąć łyżką cedzakową i chwilkę odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

  3. Na koniec posypać ulubionymi przyprawami i można zajadać się domowymi chipsami :)

Komentarze do przepisu (4)

Ivette 19 sierpnia 2013
ale extra przepis! do ulubionych!
aneczka0413 25 lutego 2014
Faktycznie bardzo dobry przepis, chipsy wyszły bardzo smaczne i od razu znikały z miski:)
zabecka 31 sierpnia 2018
Kaloryczna przekąska, ale wielką zaletą tych chipsów jest brak wszystkich wspomagaczy w które bogate są... Czytaj całość »
Kaloryczna przekąska, ale wielką zaletą tych chipsów jest brak wszystkich wspomagaczy w które bogate są kupowane chipsy. Super!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4-5 ziemniaków
  • olej do smażenia
  • przyprawy: sól, papryka, przyprawa do grzanek złocistych Kamis
Składniki