Domowa tortilla

Domowa tortilla
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Własnej roboty najlepsza.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Obie mąki zmieszać z solą i wlać roztopioną margarynę. Następnie wlać wodę gazowaną i zgnieść ciasto jak na makaron.

  2. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i podzielić ciasto na kule wielkości jaja kurzego i odstawić na pół godziny.

  3. W między czasie rozgrzać oliwę, włożyć mięso i zmieloną paprykę, smażyć powoli przez 15 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodać ketchup, zmiażdżony czosnek, odsączoną kukurydzę i sól do smaku. Dusić jeszcze przez 5 minut i odstawić pod przykryciem do czasu usmażenia tortilli.

  4. Kule kukurydziane wałkować na placki.

  5. Smażyć na oleju lub na oliwie z obu stron tak samo jak naleśniki. Usmażoną tortillę nadziewać przygotowanym farszem, składać dowolnie i podawać na ciepło.

Składniki
Składniki