Domowa szynka

Domowa szynka
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: HabibiChi
Najlepsze wędliny to te robione samemu. Pyszna, soczysta i naprawdę bardzo łatwa w przyrządzeniu wędlinka.

Składniki

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 30 g soli peklowej
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki majeranku
  • 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie

  1. Szynkę myjemy, osuszamy a następnie nacieramy 10 g soli peklowej. w garnku gotujemy wodę dodajemy do niej wszystkie przyprawy a następnie na małym ogniu gotujemy 10 min. Kiedy marynata wystygnie do ciasnego pojemnika wkładamy szynkę i nakłuwamy widelcem w wielu miejscach. Zalewamy szynkę marynatą. Dodajemy pokrojony czosnek.Wstawiamy do lodówki na 2 dni. Codziennie nakłuwamy i przekręcamy szynkę w pojemniku żeby w całości przeszła przyprawami. Po 2 dniach szynkowar wykładamy folią wkładamy szynkę zamykamy i jeszcze na jedną noc wstawiamy do lodówki.

  2. Po 3 dniach do wysokiego garnka wkładamy szynkowar a następnie nalewamy wody na wysokość szynowaru. Gotujemy szynkę w temperaturze 75 stopni. Temperatura nie może przekroczyć 80 stopni bo wędlina nie będzie wilgotna. Wyłączamy po 2 h gaz i odstawiamy szynkowar do ostygnięcia a następnie wkładamy na noc do lodówki.

Komentarze do przepisu (6)

kuchmariola63 08 stycznia 2018
Taka szyneczka to pycha :)
Janusz52 10 stycznia 2018
Czy nie za dużo tej soli peklowej -30g?Może to ma być 30g soli zwyklej?
rosynka 03 lutego 2018
Nie moge zrozumiec, jak mozna 1kg miesa zamarynowac w 1/4 szklanki wody czyli w 62ml. To czasem nie jest pomylka?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 30 g soli peklowej
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki majeranku
  • 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
Składniki