Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsze wędliny to te robione samemu. Pyszna, soczysta i naprawdę bardzo łatwa w przyrządzeniu wędlinka.
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 39
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 243
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 349
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 961
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 39
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 243
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 349
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 961
Składniki
Szynkę myjemy, osuszamy a następnie nacieramy 10 g soli peklowej. w garnku gotujemy wodę dodajemy do niej wszystkie przyprawy a następnie na małym ogniu gotujemy 10 min. Kiedy marynata wystygnie do ciasnego pojemnika wkładamy szynkę i nakłuwamy widelcem w wielu miejscach. Zalewamy szynkę marynatą. Dodajemy pokrojony czosnek.Wstawiamy do lodówki na 2 dni. Codziennie nakłuwamy i przekręcamy szynkę w pojemniku żeby w całości przeszła przyprawami. Po 2 dniach szynkowar wykładamy folią wkładamy szynkę zamykamy i jeszcze na jedną noc wstawiamy do lodówki.
Po 3 dniach do wysokiego garnka wkładamy szynkowar a następnie nalewamy wody na wysokość szynowaru. Gotujemy szynkę w temperaturze 75 stopni. Temperatura nie może przekroczyć 80 stopni bo wędlina nie będzie wilgotna. Wyłączamy po 2 h gaz i odstawiamy szynkowar do ostygnięcia a następnie wkładamy na noc do lodówki.