Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna propozycja zarówno dla małych jak i dużych smakoszy - ciasto na pizzę z dodatkami dostępnymi w lodówce. Każdy wariant dobry ponieważ smaku w żaden sposób nie można ograniczać, a jedynym ograniczeniem jest to co znajdziemy w swojej lodówce ;)
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 28
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 124
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 106
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 104
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 28
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 124
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 106
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 104
Składniki
1. Dużą miskę natłuścić oliwą, odstawić. 2. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól, a następnie dodawać stopniowo rozczyn zrobiony z drożdży, cukru i wody oraz oliwę cały czas wyrabiając ciasto w taki sposób by stało się sprężyste i odchodziło od dłoni. Podsypywać mąką gdy ciasto będzie kleiło się do dłoni i podłoża. 3. Przełożyć ciasto do przygotowanej wcześniej miski i uformować kulę. Przykryć miskę folią spożywczą, odstawić na 30-60 min lub do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość. 4. Z podanej proporcji można zrobić 2 blachy w rozm. ok.22x38cm (cieńsze ciasto) lub 1 blacha w w/w rozmiarze + mniejsza 22x22 cm (grubsze ciasto). 5. Blachy dokładnie natłuścić, rozwałkować ciasto i wyłożyć nim blachy 6. Ciasto posmarować ulubionym koncentratem pomidorowym, posypać do smaku suszoną bazylią oraz oregano względnie ziołami prowansalskimi . 7. Wyłożyć ulubione dodatki - u mnie szynka, młoda biała cebula pokrojona w piórka, ser żólty starty na drobnym oczku, słodkie pomidorki coctailowe (ćwiartki) i roszponka. 8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 min - podajemy z ketchupem i/lub sosem czosnkowym względnie sosem do hamburgerów lub algierskim jeśli ktoś lubi egzotyczne i ostre smaki. SMACZNIE POLECAM!