Z maki, drozdzy i wody zrobic gladka kulke ciasta, przykryc sciereczka i odstawic w cieple miejsce na ok. 30 min.
W tym czasie przygotowac nadzienie.
Papryke pokroic w pierscienie lub kostke, czosnek i cebule drobno posiekac, wieksze liscie szpinaku pokroic. Mieso mielone smazyc na goracej patelni, dodac papryke, cebule, czosnek i przyprawy. Po 3-4 minutach dodac szpinak. Gdy szpinak sie zapadnie, zdjac patelnie z ognia. Pokroic pomidora i fete w kostke i wymieszac z nadzieniem.
Wyrosniete ciasto podzielic na 8 duzych kulek i rozwalkowac na platy wielkosci dna patelni.
Polowe rozwalkowanego ciasta wylozyc nadzieniem pozostawiajac ok. 1 cm odleglosci od krawedzi. Posmarowac krawedzie pedzelkiem z niewielka iloscia wody, przykryc kolejnym platem ciasta i zlepic brzegi za pomoca widelca.
Smazyc na oleju z obydwu stron do uzyskania zlotego koloru.
Pokroic pite na 4 czesci.
Podawac jako przekaske lub jako posilek z dowolna surówka i dipem.
Komentarze do przepisu (5)
*Przejdziesz do wersji klasycznej