Domowa kiełbasa pieprzowa, bez wędzenia.

Domowa kiełbasa pieprzowa, bez wędzenia.
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: DarekP
Super kiełbasa dla każdego, kto lubi domowe wyroby.

Składniki

  • wieprzowina/karkówka 2 kg
  • wołowina/jak na gulasz 1 kg
  • podgardle/tłusty boczek 1 kg
  • sól kamienna 3 łyżki
  • majeranek 3 łyzki
  • czosnek 10 ząbków
  • cukier 1 łyżka
  • pieprz mielony 1 łyżka
  • papryka 2 łyżki
  • pieprz ziarnisty 2 łyżki
  • 1/2 l wody
  • jelita wieprzowe

Przygotowanie


  1. Mięso i czosnek mielimy na grubym sitku, tłuste kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy i wyrabiamy na jednolitą masę
    /pieprz ziarnisty rozgniatamy tłuczkiem/Tak przygotowane mięso chowamy pod przykryciem do lodówki, na kilka godzin.Następnie wyjmujemy z lodówki i wyrabiamy masę jeszcze raz ręcznie, z dodatkiem wody.Napełniamy jelita i już kiełbasa gotowa. Teraz tylko wieszamy na kiju w suchym przewiewnym miejscu i podsuszamy minimum 4 dni i możemy już konsumować super domowy wyrób.

Komentarze do przepisu (2)

alutka50 23 kwietnia 2017
Spróbuję zrobić, może nie zatrujemy się jadem kiełbasianym! Wygląda super
DarekP 26 kwietnia 2017
:) Witam ! Ja żyję :) Podsuszam też schaby i inne "wynalazki" :) dzieci jedzą :) ... Sól kamienna z... Czytaj całość »
:) Witam ! Ja żyję :) Podsuszam też schaby i inne "wynalazki" :) dzieci jedzą :) ... Sól kamienna z Kłodawy-do przetworów niejodowana :)w sprzedaży w zielonkawej foli opak. 1,1 kg, czosnku daj bogato:), pieprzu, można dorzucić jałowca też działa zabijająco na bakterie... sól możesz kupić peklową i wówczas daj pół na pół z kamienną. Sól, czosnek, jałowiec...i dobre mięso ze sklepu- nie z targowiska :) Podaję skład sklepowej wędliny dobrej marki :) poczytaj ..."Mięso wieprzowe, sól, izolat białka sojowego, białko zwierzęce, stabilizatory E 450, 451, 452, 331,
substancja zagęszczająca E 407, malto dekstryna, przeciwutleniacze E 316, E 300, wzmacniacz smaku E 621,
regulatory kwasowości E 326, E 261, hemoglobina, przyprawy, aromat, substancja konserwująca E 250, barwnik E 120..."
Pozdrawiam ! Wiem co jem :)
Składniki
  • wieprzowina/karkówka 2 kg
  • wołowina/jak na gulasz 1 kg
  • podgardle/tłusty boczek 1 kg
  • sól kamienna 3 łyżki
  • majeranek 3 łyzki
  • czosnek 10 ząbków
  • cukier 1 łyżka
  • pieprz mielony 1 łyżka
  • papryka 2 łyżki
  • pieprz ziarnisty 2 łyżki
  • 1/2 l wody
  • jelita wieprzowe
Składniki