Dolma

Dolma
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: granita
Z cyklu "greckie party" pyszna przystawka, na grilla lub impreze. Przepis orginalny z libanskiej restauracji MAZAJ.

Składniki

  • marynowane liscie winogron, okolo 16 sztuk
  • ryz arborio, 1/2 szklanki
  • marchew utarta na grubej tarce, 1/2 szklanki
  • pomidory bardzo drobniutko posiekane, 2 sztuki (srednie)
  • pietruszka zielona posiekana, 1/2 szklanki
  • cebule bardzo drobno posiekana, 1/2 sztuki
  • cynamon, 1/4 lyzeczki
  • sumac (libanska przyprawa), 1 lyzeczka
  • sok z cytryny, 1 1/2 lyzeczki
  • mieta suszona, 1/2 lyzeczki
  • pietruszka zielona suszona, 1/2 lyzeczki
  • sol, okolo 1/2 lyzeczki
  • pieprz, 1/2 lyzeczki
  • oliwa z oliwek, 1 lyzka
  • ziemniak pokrojony w plastry, 2 sztuki

Przygotowanie

  1. Wszystkie skladniki procz lisci polaczyc razem. Liscie oplukac w zimnej wodzie.Pojedynczy lisc rlozyc plasko na blacie roboczym (matowa strona do gory) oderwac ogonek liscia i nalozyc okolo 1 plaska lyzke farszu i zrolowac.Sposob rolowania jak na golabki tylko, ze bardziej podluzny ksztalt (jak cygaro) Powtorzyc czynnosc z reszta lisci.

  2. Na dno garnka wylozyc ziemniaki (mozna zastapic pomidorami) Nastepnie ukladac bardzo ciasno zrolowane napelnione, farszem liscie winogron. Zalac woda i sokiem ktory pozostal z farszu. "Przygniesc"wszystko talerzem (tak jak to sie robi przy kiszeniu ogorkow czy kapusty. Przykryc pokrywka i gotowac na wolnym ogniu az liscie beda miekkie a ryz ugotowany,okolo 1.5 godziny.

  3. Podawac na cieplo lub zimno z chlebkiem pita i sosem tzatziki. Jesli beda przechowywane w lodowce to proponuje zalac odrobina oliwy, zeby sienie wysuszyly i nie poczernialy.

Komentarze do przepisu (2)

china 06 marca 2010
robie to troche inaczej po grecku inne przyprawy ale to tez wyglada pysznie
kascha1111 14 czerwca 2010
ja tez robie podobnie, nadziewam rozne warzywa, np papryke,baklazana, cukinie i pomidory, no i liscie winogron, ale... Czytaj całość »
ja tez robie podobnie, nadziewam rozne warzywa, np papryke,baklazana, cukinie i pomidory, no i liscie winogron, ale to sie nazywa Dorma wg przepisu tureckiego,jest pyyyyszna
Składniki
  • marynowane liscie winogron, okolo 16 sztuk
  • ryz arborio, 1/2 szklanki
  • marchew utarta na grubej tarce, 1/2 szklanki
  • pomidory bardzo drobniutko posiekane, 2 sztuki (srednie)
  • pietruszka zielona posiekana, 1/2 szklanki
  • cebule bardzo drobno posiekana, 1/2 sztuki
  • cynamon, 1/4 lyzeczki
  • sumac (libanska przyprawa), 1 lyzeczka
  • sok z cytryny, 1 1/2 lyzeczki
  • mieta suszona, 1/2 lyzeczki
  • pietruszka zielona suszona, 1/2 lyzeczki
  • sol, okolo 1/2 lyzeczki
  • pieprz, 1/2 lyzeczki
  • oliwa z oliwek, 1 lyzka
  • ziemniak pokrojony w plastry, 2 sztuki
Składniki