Delikatna galareta z indyka

Delikatna galareta z indyka
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: tweety_28
Smaczna i łatwa w wykonaniu delikatna galareta, idealna na imprezy, śniadanie czy kolację. Smacznego

Składniki

  • 1-1,2 kg udźca z indyka
  • 3-4 marchewki średniej wielkości
  • 2 pietruszki
  • mały seler
  • kawałek pora
  • 2 cebule
  • 1/4 kapusty włoskiej
  • natka pietruszki (może być suszona)
  • żelatyna
  • lubczyk, sól, pieprz, odrobina cukru

Przygotowanie

  1. Udziec z indyka obieram ze skóry i dokładnie myję.

    Mięso, obrane warzywa, opaloną na ogniu cebulę zalewam zimną wodą. Z przypraw dodaję tylko sól. Gotuję około 30 minut nie pozwalając aby woda "zabulgotała". Po tym czasie zbieram ew. "szumowiny" i dopiero wtedy dodaję resztę przypraw.

    Nadal gotuję na małym ogniu, od czasu do czasu dolewając odrobinę zimnej wody, aż mięso będzie miękkie ( łącznie około 1,5-2 godziny ).



  2. Mięso wyciągam z rosołu i odstawiam do wystygnięcia. Oddzielam od kości, drobno kroję i przekładam do małych miseczek.

    Żelatynę rozpuszczam w rosole w proporcjach zgodnie z zaleceniem producenta znajdujących się na opakowaniu.

    Wywarem zalewam pokrojone mięso z dodatkiem rozdrobnionej marchewki i odstawiam do stężenia ( na początku w temperaturze pokojowej, potem przekładam do lodówki na kilka godzin ).

    Smacznego

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 18 lutego 2018
Pysznie wygląda, mniami :D
W sam raz na kolację, o 18-tej :)
tweety_28 18 lutego 2018
Smakuje tak samo jak wygląda ;) Nasza ulubiona :)
Składniki
  • 1-1,2 kg udźca z indyka
  • 3-4 marchewki średniej wielkości
  • 2 pietruszki
  • mały seler
  • kawałek pora
  • 2 cebule
  • 1/4 kapusty włoskiej
  • natka pietruszki (może być suszona)
  • żelatyna
  • lubczyk, sól, pieprz, odrobina cukru
Składniki