Dania wigilijne - Kapusta z fasolką

Dania wigilijne - Kapusta z fasolką
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Na wigilię od lat przygotowuję kapustę z fasolą, nie z grochem. Jest to stary przepis mojej babci, a gotowała przepyszne dania. Smaki dzieciństwa...hm... to często z nich czerpię do tej pory swoje pomysły.

Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 80 dag średniej fasoli typu „Jaś”
  • 80 dag cebuli (ok. 8 dużych cebul)
  • łyżka kminku
  • ½ łyżeczki cząbru
  • sól, pieprz do smaku
  • odrobina oleju do smażenia

Przygotowanie

  1. Fasolę namaczam na noc. Następnego dnia gotuję w tej samej wodzie do miękkości – bez soli. Następnie ¾ ilości przekręcam przez maszynkę.

  2. Kapustę, przed włożeniem do garnka kroję nożem. Wygląda ładniej i łatwiej miesza się podczas gotowania. Następnie, w zależności od ilości kwasu, przegotowuję i odlewam wodę. Osobiście lubię lekko kwaskową. Kapuchę gotuję do miękkości z dodatkiem kminku. Jak powszechnie wiadomo łagodzi wszelkie problemy żołądkowe, które mogą powstać po spożyciu takiego dania.

  3. Cebulę kroję w piórka, następnie podsmażam na oleju na złoty kolor.

  4. Kiedy składniki mam przygotowane wszystko ze sobą łączę. Dodaję do smaku sól, pieprz oraz cząber. Dokładnie mieszam. Na koniec dodaję resztę całej fasolki.
    Można również doprawić łyżeczką masła.

  5. Tak naprawdę kapustę przygotowuję dzień wcześniej. W dzień wigilii jest już „przegryziona” i smakuje wyśmienicie.

Komentarze do przepisu (2)

Futka 07 grudnia 2016
Wydanie z grochem znam, ale z fasolką jeszcze nie próbowałam. Świetny przepis :)
Facet_w_kuchni 07 grudnia 2016
Dzięki. Również nie robię samych typowych rzeczy (choć i takie co jakiś czas popełniam).
Tym bardziej, że i... Czytaj całość »
Dzięki. Również nie robię samych typowych rzeczy (choć i takie co jakiś czas popełniam).
Tym bardziej, że i z Twoich przepisów też korzystam... :-)
Pozdrawiam.
Składniki
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 80 dag średniej fasoli typu „Jaś”
  • 80 dag cebuli (ok. 8 dużych cebul)
  • łyżka kminku
  • ½ łyżeczki cząbru
  • sól, pieprz do smaku
  • odrobina oleju do smażenia
Składniki