CZEKOLADOWY KRÓLIK

CZEKOLADOWY KRÓLIK
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: smacznego
1 porcja: 510 kcal

Składniki

  • 1,5 kg udek z królika (4 sztuki)
  • kości od combra
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • po 5 dag marchewki i selera
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 6 łyżek oleju
  • gałązka rozmarynu
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 listki laurowe
  • 5 pokruszonych ziarenek jałowca
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 3 goździki
  • 1/2 zwitka cynamonu
  • 1/2 l wytrawnego czerwonego wina
  • 1/2 l esencjonalnego wywaru mięsnego
  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • sól pieprz,
  • 10 dag szalotek
  • tymianek do dekoracji

Przygotowanie

  1. Posiekać cebulę i czosnek. Marchewkę i seler pokroić w drobną kosteczkę. Rozciąć chili, usunąć nasionka. 2. Rozgrzać 4 łyżki oleju i na nim mocno przysmażyć rozdrobnione warzywa i kości. Dodać wszystkie przygotowane składniki (z wyjątkiem mięsa) oraz przyprawy i zioła, mocno przysmażyć. Podlać 1/2 wina. Całość przykryć, wstawić do piekarnika 225°C na 25 minut. Następnie kości i warzywa podlać resztą wina i wywarem mięsnym. Dusić jeszcze 90 minut. 3. Po upływie tego czasu całość przecedzić, wywar zachować. Wsypać do niego startą czekoladę i mieszając podgrzewać, aż się rozpuści. Powstały sos przyprawić solą i pieprzem. 4. Rozgrzać resztę oleju. Na nim mocno obsmażyć mięso oprószone solą i pieprzem. Dodać pokrojone na ćwiartki szalotki i smażyć jeszcze 15-20 min. Mięso i szalotki przełożyć do sosu. Na wolnym ogniu podgrzewać 10-15 minut. Następnie przełożyć na półmisek. Podać z kopytkami. Czas przygotowania: 135 minut

Komentarze do przepisu (2)

madziak 28 lutego 2009
A mnie się wydaje, za smaczny ten przepis. Jadłam kiedyś jak dobrze pamiętam poledwiczki w sosie czekoladowym i... Czytaj całość »
A mnie się wydaje, za smaczny ten przepis. Jadłam kiedyś jak dobrze pamiętam poledwiczki w sosie czekoladowym i były wyborne. Sos wcale nie jest słodki ani mdły tylko ma nutke czekolady w sobie.
Konto usunięte 03 lutego 2010
Szkoda dyskutować z ludźmi, którzy najwyraźniej bez schabowego i góry kiszonej kapuchy nie wyobrażają sobie... Czytaj całość »
Szkoda dyskutować z ludźmi, którzy najwyraźniej bez schabowego i góry kiszonej kapuchy nie wyobrażają sobie obiadu. Ja bym chętnie takiego królika skonsumowała. Zresztą mięso w czekoladzie to nie jest nic niezwykłego, w Meksyku to popularne połączenie.
Składniki
  • 1,5 kg udek z królika (4 sztuki)
  • kości od combra
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • po 5 dag marchewki i selera
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 6 łyżek oleju
  • gałązka rozmarynu
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 listki laurowe
  • 5 pokruszonych ziarenek jałowca
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 3 goździki
  • 1/2 zwitka cynamonu
  • 1/2 l wytrawnego czerwonego wina
  • 1/2 l esencjonalnego wywaru mięsnego
  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • sól pieprz,
  • 10 dag szalotek
  • tymianek do dekoracji
Składniki