Ćwikła

Ćwikła
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: winogrono
Domowa ćwikła... u nas niezbędny dodatek do wszystkich świątecznych zjazdów rodzinnych

Składniki

Przygotowanie

  1. Buraki gotujemy do miękkości i obieramy. Następnie przecieramy je na cienkiej tarce i łączymy z chrzanem doprawiając cukrem i solą. Zamykamy w słoikach.

  2. Zamiast gotowego chrzany można dodać chrzan surowy, wówczas proponuje wziąć trochę mniejszą ilość ok. 0,7 kg, w zależności, czy lubimy ćwikłę mocną, czy trochę słabszą.

Komentarze do przepisu (2)

paskudna2206 14 marca 2012
Wielkanoc blisko:))))
kaskasz83 15 marca 2012
u mnie mówią, że jak przy robieniu ćwikły się porządnie nie popłacze to znaczy, że za słaba ;) i chyba... Czytaj całość »
u mnie mówią, że jak przy robieniu ćwikły się porządnie nie popłacze to znaczy, że za słaba ;) i chyba coś w tym jest, ćwikła jest najlepsza jak ma dużo chrzanu, ja mieszam korzeń chrzanu z tym ze słoiczka i zamiast soku z cytryny daję ocet - ostatnio albi winny albo jabłkowy bo są lagodniejsze niż spirytsowy.
Składniki
Składniki