Cukinia smażona panierowana

Cukinia smażona panierowana
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Steve
Banalny, a jakże smaczny pomysł na wykorzystanie cukinii ;)

Składniki

  • cukinia 1/2 szt
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • jajko 1 szt
  • ser żółty 50 g
  • zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki
  • bułka tarta
  • kucharek 1/2 łyżeczki
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Cukinię obrać i pokroić na plastry grubości ok. 1 cm. Nie wycinać pestek! Do mąki dodać kucharka, zioła, wymieszać. Plastry cukinii obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jaju i bardzo dokładnie w bułce tartej.

  2. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Oleju powinno być do połowy wysokości cukinii. Usmażone odsączyć, posypać startym żółtym serem. Można także podawać z sosem czosnkowym.
    Smacznego!

Składniki
  • cukinia 1/2 szt
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • jajko 1 szt
  • ser żółty 50 g
  • zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki
  • bułka tarta
  • kucharek 1/2 łyżeczki
  • olej do smażenia
Składniki