Cukinia panierowana w sezamie

Cukinia panierowana w sezamie
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Trochę niewykorzystanej panierki sezamowej oraz świeża cukinia, do tego mało wolnego czasu na przygotowanie konkretnego obiadu. Delikatna, lekka potrawa, typowo letnia i do przygotowania w 15 minut.

Składniki

  • cukinia 1 szt
  • jajko 1 szt
  • sól, pieprz czarny mielony
  • ziarna sezamu + bułka tarta (proporcja 1:1), np. 1/2 szkl sezamu: 1/2 szkl bułki tartej
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Cukinię obrać, pokroić w plastry o szerokości 2 cm.
    Jajko wbić na głęboki talerz, dodać sól, pieprz, roztrzepać przy pomocy widelca.
    W drugim głębokim talerzu wymieszać bułkę tartą i ziarna sezamu.

    Plastry cukinii panierować w jajku, następnie w bułce tartej z sezamem. Smażyć na rumiano, na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z ulubionym sosem jogurtowym lub ketchupem.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (6)

Konto usunięte 27 lipca 2014
ten przepis na cukinię też mi ,,smakuje" :-), cukinię kupię, sezam mam:-) i będzie na pewno smaczne danie:-)
grazka950 29 lipca 2014
sezon na młode cukinie trwa, przepis do szybkiego wypróbowania :))
konhambos 13 sierpnia 2014
ciekawe polaczenie cukinii z sezamem
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • cukinia 1 szt
  • jajko 1 szt
  • sól, pieprz czarny mielony
  • ziarna sezamu + bułka tarta (proporcja 1:1), np. 1/2 szkl sezamu: 1/2 szkl bułki tartej
  • olej do smażenia
Składniki