Croissanty zapiekane z szynką i serem

Croissanty zapiekane z szynką i serem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Urocze mini kanapki z croissantów z dodatkiem wędzonej szynki, żółtego sera oraz musztardowo - maślanej pasty, zapiekane w piekarniku to sposób na przepyszną przekąskę.

Składniki

  • 12 małych croissantów
  • 12 plastrów wędzonej szynki
  • 12 plastrów żółtego sera
  • 2 zielone cebule
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1/4 szklanki roztopionego masła w temperaturze pokojowej
  • 1 duże białko jajka
  • 2 łyżeczki maku
  • sól
  • pieprz czarny

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
    Blachę do pieczenia posmarować oliwą z oliwek lub przykryć papierem do pieczenia.
    12 croissantów przekroić na pół.
    2 cebule pokroić w drobną kostkę.
    Masło rozpuścić w ilości ok. 1/4 szklanki.

  2. Do miseczki dodać 1/4 szklanki rozpuszczonego masła, 2 łyżki musztardy Dijon, 2 pokrojone w drobną kostkę cebule, doprawić solą oraz pieprzem do smaki i dokładnie wymieszać, tak aby składniki utworzyły jednolitą masę.
    Do osobnej miseczki wlać 1 łyżkę wody oraz dodać białko z 1 dużego jajka i dokładnie wymieszać.

  3. Spodnią część każdego croissanta posmarować przygotowaną masą maślano - cebulowo - musztardową, po czym na każdej położyć plaster wędzonej szynki oraz plaster żółtego sera (oczywiście sera i szynki można dodać więcej)

  4. Każdy rogalik przykryć wierzchnią połową croissanta.
    Wierzch każdego rogalika posmarować przygotowanym białkiem jajka i posypać szczyptą maku.

  5. Tak przygotowane kanapeczki z croissantów wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika i zapiekać przez ok. 18-20 minut, lub do momentu, aż uzyskają ulubiony przez nas stopień podpieczenia.
    Po upieczeniu odstawić na ok. 5 minut aby przestygły.

    SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (3)

ErJot 25 października
Apetyczny pomysł:)
KulinarnaChwila 26 października
Super:)
slodkisentyment 26 października
Super pomysł :)
Składniki
  • 12 małych croissantów
  • 12 plastrów wędzonej szynki
  • 12 plastrów żółtego sera
  • 2 zielone cebule
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1/4 szklanki roztopionego masła w temperaturze pokojowej
  • 1 duże białko jajka
  • 2 łyżeczki maku
  • sól
  • pieprz czarny
Składniki