Cieciorkowe frytki z piekarnika

Cieciorkowe frytki z piekarnika
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: FoodSafari
Chrupiące zewnątrz delikatne w środku, czyli takie jak powinny być idealne frytki. Idealna przekąska lub dodatek do obiadu.

Składniki

Przygotowanie


  1. Mąkę mieszamy z przyprawami. Dodajemy olej i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie gotujemy na wolnym ogniu, aż masa zgęstniej i stanie się błyszcząca.
    Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę rozsmarowujemy i przykrywamy papierem do pieczenia, aby nie obsychała.

    Masę odstawiamy na 4 godziny, aby dobrze zastygła. Masę kroimy ostrym nożem na kawałki przypominające kształtem i długością frytki.

    Pokrojone kawałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C około 15-20 minut, aż frytki zrobią się chrupiące.

  2. W czasie, gdy frytki się pieką robimy sosy.

    Sos pomidorowy:
    Passatę pomidorową gotujemy z dodatkiem soli, cukru i octu balsamicznego. Sos powinien odparować i zgęstnieć. Przed podaniem sos studzimy.

    Sos czosnkowy:
    Serek blendujemy z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

    Gotowe frytki podajemy od razu po przygotowaniu w towarzystwie przygotowanych sosów.

Składniki
Składniki