Ciasto na pizzę bez wyrastania / bez rośnięcia - najszybsze, najlepsze

Ciasto na pizzę bez wyrastania / bez rośnięcia - najszybsze, najlepsze
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
października 03, 2016 Ciasto na pizzę bez wyrastania / bez rośnięcia - najszybsze, najlepsze inne, przekąski, ulubione Odkąd odkryłam ten przepis korzystam wyłącznie z niego. Ciasto na pizzę bez wyrastania wydało mi się zbyt idealne by było prawdziwe... a jednak!:) - jest miękkie i puszyste - nie czuć w nim drożdży - sami decydujemy czy będzie miękkie czy chrupiące zależnie od czasu pieczenia - jeśli chcemy grube ciasto, podwajamy porcję bez obaw, że ciasto się nie upiecze (pieczemy wtedy 20 minut) - możemy zrobić z niego również małe pizze- pizzerinki - możemy rozłożyć ciasto na całą blachę lub uformować kształt klasycznej pizzy

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanka ciepłego mleka
  • 25g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy w misce z cukrem i solą, dodajemy olej. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym (nie gorącym!) mleku. Wlewamy do miski. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta

  2. Ciasto wałkujemy i przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika nasmarowaną olejem lub formujemy kształt klasycznej pizzy zawijając brzegi.

  3. Na ciasto układamy ulubione składniki. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez około 15 minut.

Komentarze do przepisu (1)

marysia11082 04 października 2017
Fajniutkie.
Składniki
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanka ciepłego mleka
  • 25g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczka soli
Składniki