Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest proste i nie wymaga oczekiwania na wyrośnięcie, wychodzi smaczne, nie gumowate i najważniejsze szybko się piecze a na wierzchu położysz czym lodówka w dobrodziejstwie stoi.
blacha do pieczenia, miska do wyrobienia ciasta
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 46
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 545
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 65
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85705
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 166
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 46
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 545
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 65
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85705
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 166
Składniki
1. Włącz piekarnik na 200 st. bez termo obiegu, najlepiej pieczenie góra dół. 2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym, ale nie wrzącym mleku (optymalnie to jakieś 40 st.) razem z cukrem, odstawiamy i działamy z reszta sypkich składników. 3. Mąkę, sól, ew. zioła prowansalskie mieszamy w misce, aż mniej więcej się składniki pomieszają (nie ma co przesadzać, jakieś 10 sekund wystarczy). 4. Wlewamy droższe, oliwę i wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Można to zrobić maszynowo - jak ktoś ma do wyrabiania ciast urządzenie. 5. Gotowe lekko trzeba posypać mąką i rozłożyć na ulubiony kształt. Ja wałkuję na kwadratowy kształt blaszki płaskiej z piekarnika na papierze do pieczenia. 6. Na wierzchu połóż co lubisz. 7. W zależności od piekarnika i grubości ciasta po ok. 10 minutach jest gotowe. Najprościej sprawdzić czy się upiekło należycie ciasto podważając go, tzn. czy spód jest lekko rumiany. jak jest - to już czas na wyjęcie. Zaletą tego ciasta jest to że jeśli nie zjadłeś od razu po upieczeniu to w dniu kolejnym jest nadal smaczne, po odgrzaniu nie traci walorów.