Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 158
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 30
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 70
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 42
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 158
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 30
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 70
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 42
Składniki
ciasto I: z białek ubić pianę, dodać cukier i dalej ubijać żółtka. Następnie wsypać sypkie składniki. Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao. Mieszać drewnianą łyżką. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec w temperaturze 180 stopni.
ciasto II: ubić pianę z cukrem. Następnie wsypać sypkie składniki i wymieszać drewnianą łyżką. Następnie odsączone rodzynki (pozostały alkohol zostawić do nasączenia) lub posiekane orzechy i wymieszać. Ciasto piec w 180stopniach.
krem: pół litra mleka zagotować z cukrem waniliowym. Cukier utrzeć z żółtkami, wsypać obie mąki i wymieszać dokładnie by nie było grudek. Otrzymaną masę zalać wrzącym mlekiem, wymieszać i ugotować budyń. Należy cały czas mieszać. Wystudzić. Kostkę masła utrzeć dodać wystudzony budyń, następnie łyżkę ciemnego kakao. Wymieszać dokładnie.
ciemny placek przekroić na pół. Placek nasączyć częścią alkoholu, posmarować połową ciemnej masy kakaowej. Na to położyć ciasto z rodzynkami. Następnie rozsmarować drugą połowę masy kakaowej, na to ciemny placek, nasączyć alkoholem. Gotowy placek można posmarować kremem lub oblać polewą i posypać kokosem. Smacznego