Ciasto francuskie z niespodzianką

Ciasto francuskie z niespodzianką
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Bake-cook
Szybka do przygotowania przekąska na ciepło.

Składniki

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 lub 2 opakowania ulubionych parówek
  • musztarda ostra
  • sos typu "steak" (opcjonalnie)
  • 1 jajko, odrobina mleka
  • prażona cebula
  • ser żółty w plastrach

Przygotowanie

  1. Z ciasta francuskiego wytnij prostokąty o szerokości ok. 10 cm, a długości trochę większej niż parówki, których używasz. Musisz mieć parzystą liczbę prostokątów.

    Na jeden prostokąt wyłoż plaster sera żółtego, posmaruj ser jedną łyżeczką musztardy, na to nałóż parówkę. Parówkę możesz posmarować 1 łyżeczką sosu steak, a następnie posyp wszystko prażoną cebulą wg uznania.

    Drugi kawałek prostokąta ponacinaj na całej jego długości, ale pamiętaj, aby zostawić po ok 1 cm "ramki" bez nacięć. Przykryj tym prostokątem, prostokąt z parówką, połącz je zaciskając krawędzie.

  2. Gotowe ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby zostawić między nimi trochę miejsca, aby nie skleiły się w piekarniku.

    W misce rozbij jajko, dodaj odrobinę mleka i wszystko dobrze rozmieszaj.
    Posmaruj ciasto francuskie masą jajeczną - dzięki temu będzie ładnie zarumienione.

  3. Parówki w cieście francuskim włóż do piekarnika rozgrzanego do ok 180 stopni. Przez pierwsze 10 minut używaj termoobiegu. Następnie zostaw ciastka jeszcze na ok. 5 minut na funkcji grzanie góra - dół, tak aby ciastka się ładnie zarumieniły.

Komentarze do przepisu (1)

kuchmariola63 15 kwietnia
Super :)
Składniki
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 lub 2 opakowania ulubionych parówek
  • musztarda ostra
  • sos typu "steak" (opcjonalnie)
  • 1 jajko, odrobina mleka
  • prażona cebula
  • ser żółty w plastrach
Składniki