Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka do przygotowania przekąska na ciepło.
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 37
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 37
Składniki
Z ciasta francuskiego wytnij prostokąty o szerokości ok. 10 cm, a długości trochę większej niż parówki, których używasz. Musisz mieć parzystą liczbę prostokątów. Na jeden prostokąt wyłoż plaster sera żółtego, posmaruj ser jedną łyżeczką musztardy, na to nałóż parówkę. Parówkę możesz posmarować 1 łyżeczką sosu steak, a następnie posyp wszystko prażoną cebulą wg uznania. Drugi kawałek prostokąta ponacinaj na całej jego długości, ale pamiętaj, aby zostawić po ok 1 cm "ramki" bez nacięć. Przykryj tym prostokątem, prostokąt z parówką, połącz je zaciskając krawędzie.
Gotowe ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby zostawić między nimi trochę miejsca, aby nie skleiły się w piekarniku. W misce rozbij jajko, dodaj odrobinę mleka i wszystko dobrze rozmieszaj. Posmaruj ciasto francuskie masą jajeczną - dzięki temu będzie ładnie zarumienione.
Parówki w cieście francuskim włóż do piekarnika rozgrzanego do ok 180 stopni. Przez pierwsze 10 minut używaj termoobiegu. Następnie zostaw ciastka jeszcze na ok. 5 minut na funkcji grzanie góra - dół, tak aby ciastka się ładnie zarumieniły.