Ciastka z płatkami jaglanymi, owsianymi i rodzynkami

Ciastka z płatkami jaglanymi, owsianymi i rodzynkami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Akademia
Ciastka nie są wybitnie słodkie, świetnie nadają się do pracy (nie rozpadają się w śniadaniówce). Są też bardzo sycące, ja po dwóch - trzech czuję się najedzona. Kolejna zaleta, to duża zawartość błonnika.

Składniki

  • 3 szklanki płatków jaglanych
  • kostka miękkiego masła
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • szklanka mąki pszennej
  • jajko
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka otrębów owsianych
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • łyżka mleka

Przygotowanie

  1. Masło tnę w paski i ucieram z dodatkiem cukru na puszystą masę. Dodaje jajo, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i łyżkę mleka. Miksuję do uzyskania jednolitego ciasta. Następnie dodaję rodzynki, płatki owsiane i jaglane, a całość jeszcze raz dokładnie miksuję.

  2. Ciasteczka formowane za pomocą dłoni, układam na wyłożonej papierem blaszce. Piekę 20 minut w temp. 180 st. C.

Składniki
  • 3 szklanki płatków jaglanych
  • kostka miękkiego masła
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • szklanka mąki pszennej
  • jajko
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka otrębów owsianych
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • łyżka mleka
Składniki