Ciasteczka z witrażykiem

Ciasteczka z witrażykiem
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ElMar
Kruche ciasteczka z landrynkami.

Składniki

  • 250 g mąki
  • 120 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • żółtko
  • szczypta soli
  • cukier wanilinowy
  • 1-2 łyżki śmietany opcjonalnie
  • ok 300 g landrynek
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Mąkę z cukrem pudrem przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać je z mąką , aż powstaną grudki. Dodać cukier wanilinowy i żółtko, a następnie szybko wyrobić dłońmi do połączenia składników. Jeśli ciasto jest zbyt suche i nie chce się zagnieść, dodać śmietanę. Uformować kulę, zwinąć w folię spożywczą i włożyć na dwie godziny do lodówki.
    Landrynki włożyć do woreczka (każdy kolor osobno) i pokruszyć za pomocą tłuczka.

  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 3-5 mm na stolnicy posypanej niewielką ilością mąki.
    Wycinać ciasteczka, a mniejsza foremką wyciąć okienka na środku. Gotowe ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W powstałe okienka wsypać pokruszone landrynki.
    Piec ok 15 minut w temperaturze 180 stopni.
    Po upieczeniu ciasteczka zostawić na papierze do wystudzenia. Wystudzone ciasteczka posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 13 grudnia 2020
Pyszotka:)
Maudie 13 grudnia 2020
Mniam!!
fafiatko 13 grudnia 2020
Idealne na Święta!
Składniki
  • 250 g mąki
  • 120 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • żółtko
  • szczypta soli
  • cukier wanilinowy
  • 1-2 łyżki śmietany opcjonalnie
  • ok 300 g landrynek
  • cukier puder do posypania
Składniki