Ciasteczka półkruche

Ciasteczka półkruche
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ElMar
Pyszne i proste w wykonaniu ciasteczka półkruche.

Składniki

  • 300 g mąki
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • żółtko
  • łyżka śmietany 18 procentowej
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • lukier
  • szklanka cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i solą i cukrem pudrem. Zrobić wgłębienie w cieście i dodać masło, śmietanę i żółtko. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto na jednolita masę.

    Gotowe ciasto wionąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok 40 minut.

    Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 2-3 mm różne kształty. Układamy na blasze wyścielonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15-20 minut.

    Z soku z cytryny i cukru pudru zrobić lukier z dowolnym barwnikiem i polukrować przestudzone ciasteczka.

Komentarze do przepisu (3)

fafiatko 04 marca
Jakie piekne! w sam raz na Swieta!
KulinarnaChwila 05 marca
Pyszotka:)
Maudie 18 marca
Śliczne:)
Składniki
  • 300 g mąki
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • żółtko
  • łyżka śmietany 18 procentowej
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • lukier
  • szklanka cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
Składniki