Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasteczka czekoladowe, obtaczane w cukrze pudrze.
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 81
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 81
Składniki
Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej, gdy będzie już rozpuszczone ściągamy i dodajemy cukier. Jeżeli cukier nie chce nam się rozpuścić możemy na chwilę położyć naczynie jeszcze na chwilę nad gorącą wodę. Do przestudzonej masy maślano-czekoladowej dodajemy kilka kropel pasty waniliowej oraz jajko. W osobnym naczyniu mieszamy składniki suche, mąkę, drożdże instant oraz szczyptę soli. Mokre składniki mieszamy z suchymi (zawsze suche dodajemy do mokrych, nigdy odwrotnie). Ciasto jest bardzo twarde dlatego ciasteczka formujemy łyżką lub w rękach, robiąc małe kuleczki. Każde ciasteczko obtaczamy w cukrze pudrze. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciasteczka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni i pieczemy 20 minut.