Chrusty

Chrusty
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ElMar
Kruche chrusty.

Składniki

  • 1 ½ szklanki mąki (szklanka 250 ml)
  • 4 żółtka
  • łyżka octu
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • cukier wanilinowy
  • cukier puder
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać na stolnicę, w środku zrobić wgłębienie. Do mąki dodać żółtka, cukier wanilinowy, ocet, oraz gęstą śmietanę. Wszystko porządnie zagnieść na jednolita masę. P wyrobieniu zawinąć w folię spożywczą i kilka krotnie pozbijać wałkiem i odstawić do schłodzenia na ok godzinę.
    Po schłodzeniu odcinać po kawałku, lekko podsypywać mąką. Rozwałkowywać jak najcieniej, pociąć w paski. W środku każdego paska zrobić nacięcie i przeciągnąć przez niego jeden koniec.

  2. W garnku rozgrzać tłuszcz. Gdy wrzucony kawałek ciasta wypływa i niezbyt gwałtownie rumieni tłuszcz ma właściwą temperaturę.
    Smażyć po kilka faworków jednocześnie. Wyjmować i kłaść na papier kuchenny aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Odsączone ale jeszcze ciepłe faworki posypać cukrem pudrem.


Komentarze do przepisu (3)

fafiatko 10 stycznia
Najlepsze! i z babelkami uzyskanymi przez bicie ciasta!
Pyszne i chrupiace :)
Maudie 11 stycznia
Uwielbiam! :)
Składniki
  • 1 ½ szklanki mąki (szklanka 250 ml)
  • 4 żółtka
  • łyżka octu
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • cukier wanilinowy
  • cukier puder
  • tłuszcz do smażenia
Składniki