Chrust karnawałowy

Chrust karnawałowy
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: MP3-ka
Przepis z zeszytu mojej mamy

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki, 4 żółtka, 1 łyżka octu lub spirytusu,
  • 1,5 łyżeczki masła, 3 łyżki śmietany

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto.
    Ciasto wałkujemy na dość cienkie.
    Nożem wycinamy szerokie paski, nacinamy na środku.
    Łapiemy za koniec paska i "przewlekamy" przez dziurkę.
    Na patelni rozgrzewamy olej - tyle by chrust był cały zanurzony.
    Smażymy z dwóch stron na rumiano (lekko).
    Chrust wykładamy na ręczniki papierowe, żeby odsączyć go z tłuszczu.
    Następnie posypujemy pudrem. Smacznego :)

Składniki
  • 1,5 szklanki mąki, 4 żółtka, 1 łyżka octu lub spirytusu,
  • 1,5 łyżeczki masła, 3 łyżki śmietany
Składniki