chrupiąca sałata lodowa z włoska nutą

chrupiąca sałata lodowa z włoska nutą
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: cytrynkaaa
Pyszna chrupiąca sałata lodowa z dodatkami na włoską nutę ... po mojemu ... dzisiaj podałam ją z usmażoną na maśle tilapią ale gwarantuję że i jako dodatek do obiadu grilla lub jako sama w sobie sałatka jest bardzo smaczna ... dewiza im prościej tym lepiej ;)

Składniki

  • sałata lodowa mała, 1 głowka
  • czerwona papryka, 1 duża szt
  • kukurydza, 1 puszka
  • oliwki zielone i czarne, po 1 dużej garści
  • oliwa z oliwek, 7 łyżek
  • woda, 5 łyżek
  • sok z cytyny, 2 łyżki
  • pietruszka,czosnek granulownay,lubczyk, wg uznania
  • zioła prowansalskie i tymianek, wg uznania

Przygotowanie

  1. Sałatę lodową rwę na dowolne cząstki płuczę pod zimną wodą pozostawiam do osuszenia na sitku lub suszę ręcznikiem papierowym. Paprykę kroję w małe kosteczki, kukurydzę odsączam z zalewy a oliwki kroje na małe krążki. Wszystkie składniki mieszam w misie.

  2. Mieszam oliwę z oliwek z wodą i sokiem z cytryny dodaję po szczypcie suszonych przypraw energicznie mieszam i zalewam sałatkę najlepiej 5-10 min przed podaniem nie wcześniej!! GOTOWE SMACZNEGO

Komentarze do przepisu (4)

marynka89 23 września 2011
Uwielbiam takie najprostsze sałatki, smakują zawsze najlepiej :) bez wydziwiania ;)
cytrynkaaa 24 września 2011
dziękuję ;) ja też tak uważam resztą o ile pamiętam złota zasada dobrej sałatki to nie więcej niż 5... Czytaj całość »
dziękuję ;) ja też tak uważam resztą o ile pamiętam złota zasada dobrej sałatki to nie więcej niż 5 składników ... ;)
biancorossa 24 września 2011
Nacieszmy się takimi sałatkami póki stragany pełne. Na 5kę
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • sałata lodowa mała, 1 głowka
  • czerwona papryka, 1 duża szt
  • kukurydza, 1 puszka
  • oliwki zielone i czarne, po 1 dużej garści
  • oliwa z oliwek, 7 łyżek
  • woda, 5 łyżek
  • sok z cytyny, 2 łyżki
  • pietruszka,czosnek granulownay,lubczyk, wg uznania
  • zioła prowansalskie i tymianek, wg uznania
Składniki