Chlebki pita pszenno-żytnie

Chlebki pita pszenno-żytnie
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Zawsze chciałam je upiec, ale obawiałam się, że nie wyrosną i dawałam sobie z nimi spokój. Ale tym razem, wprawiona po pieczeniu chleba, zmontowałam super przepis na wspaniałe chlebki pita. Są takie jakie powinny być: cieniutkie, nie przemakają sosem no i ładnie puchną

Składniki

Przygotowanie

  1. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce ok 24 C do wyrośnięcia przez ok 30 minut powinno podwoić objętość.

  2. Ciasto dzielimy na 6 równych części, robimy kulki i na lekko podsypanej stolnicy wałkujemy placki o 5mm grubości. Placki odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 190C i wkładamy blachę, na której będziemy piekli chlebki. Lekko wyrośnięte chlebki przekładamy na nagrzaną blachę i pieczemy ok 7 minut. Chlebki dosłownie rosną w oczach :) Żeby chlebki nie były za twarde to ich za mocno nie rumienimy. Ja na moich miałam dosłownie tylko odrobinę rumieńca :) Chlebki rozcinamy i faszerujemy dowolnymi składnikami.

Komentarze do przepisu (11)

rosynka 18 stycznia 2013
Super przepis!!!! A chlebki takie ladniutkie, pulchniutkie mniam, mniam. Sprobuje powtorzyc. Dziekuje za przepis!!!!... Czytaj całość »
Super przepis!!!! A chlebki takie ladniutkie, pulchniutkie mniam, mniam. Sprobuje powtorzyc. Dziekuje za przepis!!!! 5555 !!!!!
kasiagotujepl 18 stycznia 2013
Rosynka, dziękuję za miły komentarz. Kochana PIECZ jestem w 100% pewna, że wyjdą identyczne, o ile nie... Czytaj całość »
Rosynka, dziękuję za miły komentarz. Kochana PIECZ jestem w 100% pewna, że wyjdą identyczne, o ile nie ładniejsze hehe ja je robiłam naprawdę na szybko i wyszły bardzo dobre, ładnie napuchły. Śmiać mi się chciało, bo tak szybko rosły, że z moim synkiem wlepieni w piekarnik jak w starych czasach w pralkę hehe
Konto usunięte 18 stycznia 2013
Wyglądają obłędnie a jak sobie wyobrażę je wypełnione pysznościami po prostu super:-)) Wrzucam do ulubionych... Czytaj całość »
Wyglądają obłędnie a jak sobie wyobrażę je wypełnione pysznościami po prostu super:-)) Wrzucam do ulubionych i pozdrawiam ciepło;-))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki