Chlebek z warzywami

Chlebek z warzywami
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: KORAL
Troszkę inne pieczywo.

Składniki

  • mąka pszenna 50 dag l drożdże 1,5 dag cukier 0,5 dag sól do smaku mleko 1/4 litra czosnek niedźwiedzi 2 łyżeczki
  • 1 czerwona cebula
  • ok. 8 cm pora

Przygotowanie

  1. Cebulę drobno posiekać.
    Zieloną część pora pokroić w dość drobne cząstki.
    Wszystko lekko poddusić na oliwie, dodać sól i pieprz cytrynowy..
    Przestudzić.
    Ciasto.
    Mąkę przesiać , drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru i gdy się rozpuszczą zmieszać z połową ciepłego mleka. W mące zrobić wgłębienie i wlać płynne drożdże.
    Zostawić przykryty rozczyn do wyrośnięcia. Gdy zwiększy objętość dodać mleko, sól , czosnek niedźwiedzi i lekko zagnieść.
    Potem dodać przestudzone warzywa i dokładnie wyrobić.
    Ciasto powinno być lekkie. Odstawić do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą blaszki 35 X 11 cm. Dobrze jak ciasto jeszcze trochę odpocznie.
    Blaszkę wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika( 180 C ) na ok.30-40 min.
    W trakcie pieczenia po wyrośnięciu ciasta temperaturę można zmniejszyć nawet do 160 C, żeby chlebek doszedł w środku.

Komentarze do przepisu (2)

gochna55 06 września 2017
Do plagiatorka - należy wypróbować, a może i coś zmienić np. mąkę?
KORAL 06 września 2017
Gocha 55, do kogo piszesz ? Bo na pewno nie do mnie. Pozdrawiam :)
Składniki
  • mąka pszenna 50 dag l drożdże 1,5 dag cukier 0,5 dag sól do smaku mleko 1/4 litra czosnek niedźwiedzi 2 łyżeczki
  • 1 czerwona cebula
  • ok. 8 cm pora
Składniki