Chlebek z prażoną cebulką

Przepis dnia 2019-11-09
Chlebek z prażoną cebulką
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Szybki i łatwy do zrobienia chlebek. Bez drożdży, czyli długiego wyrabiania i wyrastania. Z dużą ilością białka, więc idealny dla sportowców. No proszku i z dodatkiem sera.

Składniki

  • 500 g mąki
  • 1 paczuszka proszku do pieczenia = 16g
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 500 g chudego twarogu, najlepiej kremowego typu quark
  • 100 g prażonej cebulki

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Jajka rozbełtać, dodać do mąki. Dodać twaróg i prażoną cebulkę. Zagnieść na gładkie ciasto. Ciast jest dość zwarte i kleiste, ale tak ma być.

  2. Następnie uformować bochenek lub włożyć ciasto do foremki na chleb. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez około 30 minut( lub 40 minut, wszystko zależy od piekarnika).

Komentarze do przepisu (22)

SlodkoSlodka83 04 listopada
Rewelacja,taki chlebek to bym zjadła :-)
SprytnaChochla 04 listopada
Mniam, wygląda pysznie!
KulinarnaChwila 04 listopada
Apetycznie wygląda:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g mąki
  • 1 paczuszka proszku do pieczenia = 16g
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 500 g chudego twarogu, najlepiej kremowego typu quark
  • 100 g prażonej cebulki
Składniki