Chlebek odrywany na grill

Chlebek odrywany na grill
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Chlebek odrywany to hit na grill, ten jest z masłem ziołowo-czosnkowym i tartym serem. Kształt ślimaka świetnie sprawdza się przy odrywaniu kawałków chlebka. Polecam, a kto już raz zrobi, będzie robił na każdą okazję. Taki chlebek to super pomysł na imprezę. Zaletą chlebka jest to, że na drugi dzień po spryskaniu go wodą i podgrzaniu w piekarniku smakuje jak świeży. 

Składniki

  • 500 g mąki pszennej (na dużą blachę z piekarnika, potrzebujecie mniej, to zróbcie z połowy przepisu)
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 300 ml ciepłej wody
  • 60 ml oliwy
  • Dodatkowo:
  • 100 g masła
  • 5-6 ząbków czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • zielenina: szczypiorek, pietruszka i koperek
  • 100-150 g tartego żółtego sera

Przygotowanie

  1. Z drożdży i cukru zrobić płynny zaczyn. Resztę składników wymieszać w misce i dodać zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto i odłożyć do wyrośnięcia na ok. godzinę.

  2. W tym czasie przygotować masło. Do miękkiego masła wcisnąć czosnek i posiekaną zieleninę według uznania. Następnie całość doprawić solą i pieprzem.

  3. Ciasto po wyrośnięciu podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na cienki prostokąt 40x30 cm. Jedną część wysmarować dokładnie masłem czosnkowym i posypać tartym serem. Na to nałożyć drugą część, dokładnie docisnąć i posklejać brzegi. Następnie ciasto kroimy wzdłuż dłuższego boku na paski szerokości ok. 2-3 cm. Każdy pasek zwijamy w spiralkę i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy ślimak. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni góra-dół przez ok 20-25 minut do zrumienienia. 

    SMACZNEGO!!!

Składniki
  • 500 g mąki pszennej (na dużą blachę z piekarnika, potrzebujecie mniej, to zróbcie z połowy przepisu)
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 300 ml ciepłej wody
  • 60 ml oliwy
  • Dodatkowo:
  • 100 g masła
  • 5-6 ząbków czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • zielenina: szczypiorek, pietruszka i koperek
  • 100-150 g tartego żółtego sera
Składniki